Obeležen dan interkulturalnog dijaloga

U Gimnaziji ,,Svetozar Marković“ sinoć je obeležen Dan interkulturalnog dijaloga. Tim povodom održana je prezentacija za sve zainteresovane učenike i roditelje sa ciljem promovisanja interkulturalnog dijaloga, razmene učenika, volontiranja i aktivnog građanstva. Bivša učenica ove škole, Dušica Salopek, održala je prezentaciju kako bi približila program razmene učenika u kome je davno i sama učestvovala, a ove godine njena porodica je domaćin Alekseju Gubinu učeniku iz Rusije koji će u Subotici boraviti do decembra.

Aleksej Gubin ima petnaest godina dolazi iz Rusije i prvi put učestvuje u razmeni učenika. On nam je rekao da je u Rusiji išao u deveti razred dok u Gimnaziji ,,Svetozar Marković“ pohađa treći razred, da se navikao kao i da mu se sve mnogo dopada.

Prema rečima Gordane Budanović, profesorke engleskoj jezika koja je bila zadužena za organizaciju događaja, pohvalno je kada porodice prijemom đaka omoguće razmenu, a isto tako naši učenici mogu ostvariti uzvratnu posetu. Zbog toga je cilj subotičkog centra da se promovišu različiti programi razmene kako bi učenici i roditelji raznemili iskustva.

Porodica Salopek je već drugi put domaćin učenicina koji su na razmeni i tokom prezentacije podelili su svoja pozitivna iskustva sa svima.

U Gimnaziji ,,Svetozar Marković“ se od 2012.godine sprovodi razmena učenika preko programa organizacije ,,Interkultura“. Do sada su tu školu posetili učenici iz Čilea, Belgije, Turske, Italije i Rusije.