Obeležen Dan Evrope

Na Trgu slobode, tradicionalnom manifestacijom obeležen je Dan Evrope. Cilj ove manifestacije bio je da se građani bolje informišu o EU, njenim institucijama, državama članicama, kao i samom procesu pristupanja Srbije. U ovogodišnjem programu, učestvovovali su i mladi umetnici iz Subotice koji su predstavili svoje radove u okviru aktivnosti „Moj grad-grad interkulturalnosti“.

Iz Centra za lokalnu demokratiju navode da je važno da se građani što bolje informišu o tome šta ih očekuje, kao i koje se reforme sprovode prilikom procesa pridruživanja, što i jeste osnovni cilj manifestacije. Takođe, navode da je njihova osnovna aktivnost upravo da građanima odgovaraju na pitanja vezana za EU i pridruživanje Srbije, kao i o konkretnim zadacima i pogodnostima koje Srbiju očekuju.

Srbija ima podršku Hrvatske u pristupanju EU, poručio je Velimir Pleša generalni konzul R. Hrvatske u Subotici. Takođe, dodao je, da je siguran da će se kroz intenzivne razgovore rešiti i ona pitanja koja se čine nerešivim, i da će Srbija uskoro biti punopravna članica EU.

Danas se obeležava objavljivanje „Šumanove deklaracije“, koju je, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova najavio 1950. godine što je bila i prvobitna ideja za stvaranje EU.