Obeležen Dan borca

Polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama fašizma, kao i kod spomenika „Njihovoj vernosti“, obeležen je 4. jul- Dan borca.

Na današnji dan, pre 77 godina, doneta je odluka o podizanju narodnog ustanka protiv tada nepobedive velesile Nemačke i njenih saveznika, a ustanak je podignut nekoliko dana kasnije, odnosno 7. jula.

Danas, više od sedam i po decenija po donošenju odluke o podizanju ustanka, položeni su venci u znak poštovanja prema svim borcima iz Drugog svetskog rata, kao i poginulim pobrcima u ratovima devedesetih. Iz SUBNOR-a poručuju da smo dužni da se sećamo onih koji su dali živote za otadžbinu.

Da je velika obaveza svih nas da se sećamo boraca koji su dali živote za oslobođenje, poručio je i zamenik predsednika Skupštine grada Veljko Vojnić. On je dodao da današnji dans služi i kao opomena da se zlo poput fašizma više nikada ne sme ponoviti.

Ispred lokalne samouprave venac su položili predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford i zamenik predsednika Skupštine grada Veljko Vojnić, a polaganjem venca počast žrtvama odao je i načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković. Vence su položili i predstavnici GO SUBNOR-a, predsetavnici Jevrejske opšrine, predstavnici komunista Subotice -centar „Tito“, kao i predstavnici Gradskog odbora SPS-a.