Obeležen 60. rođendan OiSŠ „Žarko Zrenjanin“

U Savremenoj galeriji, izložbom i svečanom akademijom, sinoć je obeleženo 60 godina postojanja OiSŠ „Žarko Zrenjanin“. Ova škola osnovana je 1957. godine, i spada u jednu od najstarijih škola ovog tipa u Srbiji. Sve vreme svog postojanja ova vaspitno-obrazovna ustanova imala je podršku društva, a u njoj su oduvek radili stručni i kvalitetni kadrovi koji su svoju profesionalnu karijeru usmerili ka brizi i obrazovanju svojih učenika.

Predstavnici lokalne samouprave ističu kako su veoma ponosni na sve zaposlene u OiSŠ „Žarko Zerenjanin“ koji pored neospornog znanja i stručnosti poseduju i visok stepen empatije i humanosti, što je neophodno prilikom rada sa decom u specijalnim školama poput ove.

Iz Društva defektologa Srbije poručuju da je 60 godna postojanja specijalne škole odraz velike tradicije ovih ustanova, koje su gradile generacije profesionalaca koji su se opredelili da pomažu deci sa smetnjama u razvoju. Takođe, dodaju da specijalne škole u Srbiji prednjače u pružanju podrške svojim učenicima.

Iz škole navode da je grad i pre 60 godina imao sluha i hrabrosti da odluči da vodi brigu o deci sa smetnjama u razvoju, te da odvoji materijalna sredstva i sagradi jednu specijalnu školu. Škola „Žarko Zrenjanin“ počela je sa radom kao osnovna škola, a 1975. godine postaje i srednja škola te počinje i profesionalno da osposobljava đake sa smetnjama u razvoju.

Danas ova škola spada u jednu modernu ustanovu, koja pored vaspitno-obrazovnog rada đacima pruža i socijalnu zaštitu. Oko 80% učenika ove škole dolazi iz socijalno ugroženih porodica, te im je u školi obezbeđena besplatna užina, u boravku i besplatan ručak, te odeća, obuća i ortopedska pomogala.