Obavezna zaštita od sunca

U ambulanti za kožne i polne bolesti Opšte bolnice povećan je broj pacijenata u ovom periodu godine. Pacijenti se javljaju sa promenama uzrokovanim sunčevim zračenjem, alergijama i zbog prekomernog izlaganja suncu. Dermatolozi upozoravaju da je neophodna zaštita kože od štetnog sunčevog zračenja adekvatnim odevanjem, boravkom u hladu i korišćenjem preparata sa faktorom zaštite od sunčanih zraka.

Građani sa kojima smo razgovarali rekli su nam da vode računa i štite svoju kožu tako što izbegavaju direktno izlaganje sunčevoj svetloswti u najtoplijem delu dana. Osim toga koriste kreme sa zaštitnim faktorima.

Prema rečima stručnjaka sunčevo zračenje je štetno zbog čega bi trebalo izbegavati boravak na suncu u intervalu od 10 do 17 časova kada je zračenje najjače, uz to trebalo bi koristiti kreme sa zaštitnim faktorima od 30 do 50. Posebnu pažnju treba obratiti na negu dečije kože tokom boravka na bazenima ili moru. Kožu treba sačuvati od UV-A i UV-B zračenja zbog čega je nošenje šešira, sunčanih naočara koje štite oči, lagane pamučne garderobe svetlih boja jedan od načina zaštite kože.

Kremu za sunčanje treba nanositi redovno svaka dva sata i voditi računa da se nanosi dovoljna količina,a kožu treba hidrirati i nakon sunčanja. Ukoliko ipak dođe do blažeg crvenila kože lekari savetuju upotrebu hladnih obloga, nanošenje pantenola ili jekoderma, dok je za jače opekotine izazvene sunčenjem neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Ambulantu za dermatovenerične bolsti u našem gradu dnevno poseti preko tridesetak pacijenata, a lekari savetuju svima, a pogotovo osobama koje imaju veći broj mladeža da nakon povratka sa godišnjeg odmora zakažu pregled. Dermatolozi podsećaju da je koža najveći organ u našem organiznu kome ljudi neretko poklanjaju dovoljno pažnje, osim toga upotrreba solarijuma i prekomerno sunčenje mogu izazvati rak kože zbog čega ih treba izbegavati.