Novogodišnji praznici udar na budžet – kako preživeti januar?

Nakon praznika novčanici uglavnom ostaju prazni i mnogi se suočavaju sa pitanjem kako “preživeti” januar i da li je upravo ovaj mesec taj kada treba napraviti finansijski plan. Stručnjaci kažu da problemi dolaze iz neplanskih trošenja, te savetuju građanima da definišu trošak koji im je prioritet.

Praznična idila brzo nestane kada nakon novogodišnjih praznika zavirimo u kućni budžet. Osim uobičajenih izadataka, finansijski udar predstavljaju i proslava Nove godine, Božića, putovanja i slave, koji se može reflektovati na budžet i u narednim mesecima. Pitali smo Subotičane da li su praznici uticali na njihove finansije i da li tokom januara prave plan štednje.

Na umerenost i finansijsku realnost pozivaju i ekonomisti. Građanima savetuju da ne stvaraju zalihe robe i da povedu računa o racionalizaciji potrošnje.


Jedan od saveta jeste i primena takozvane namenske štednje, kojom se definiše iznos troška, zatim se podeli na rate, a novčana sredstva se na taj način “gomilaju” do momenta plaćanja.