Novi video laringoskop u SHMP

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja dobila je video laringoskop vredan 420.000 dinara koji će pomoći u zbrinjavanju najkritičnijih pacijenata. Ove godine Služba hitne medicinske pomoći priključila se međunarodnom programu “EUREKA TRI” koji se bavi praćenjem pacijenata sa vanbolničkim srčanim zastojem.

Novi, najsavremeniji video-laringoskop ima značajnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata sa vanbolničkim srčanim zastojem kod kojih je otežena intubacija, odnosno disajni put je takav da se na teži način obezbeđuje protok kiseonika, objašnjava spec. urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, dr Mihaela Budimski. Aparat je obezbeđen sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a njegova vrednost je 420.000 dinara.

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja priključila se mešunarodnom programu “Eureka tri” koji okuplja više od 30 evropskih zemalja. Ovaj program bavi se tromesečnim istraživanjem o epidemiologiji, lečenju i ishodu pacijenata sa vanbolničkim srčanim zastojem u Evropi. Ovo je treća studija po redu, a rezultati prethodne dve su uočavali i prepoznavali najslabije karike u zbrinjavanju pacijenata sa vanbolničkim srčanim zastojem što je rezultiralo radom kroz brojne edukacije građana na jačanju svih komponenti lanca preživljavanj kod vanbolničkog srčanog zastoja.

Iz Službe hitne medicinske pomoći apeluju na sugrađane da ukažu pomoć ukoliko primete da se neko srušio pored njih. Lekari savetuju da najpre proverimo da li osoba diše, a ukoliko to nije slučaj da se počne spoljašnja masaža srca, uz obavezan poziv Hitnoj pomoći, jer se na taj način kupuje vreme do dolaska stručnjaka i spašava život nekome.