Novi poziv poljoprivrednicima za podsticaje za ulaganja

Zainteresovani poljoprivrednici mogu do 29. oktobra da se jave na poziv Ministarstva poljoprivrede za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se odnose na preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

Kako se navodi u javnom pozivu Ministarstva, četvrtom po redu, on se odnosi na investicije u fizičku imovinu i prihvatljive troškove vezane za izgradnju, kao i nabavku nove opreme i mehanizacije.

Njime su obuhvaćeni sektori mleka, mesa, voća i povrća, jaja i grožđa a zahtev se može se podneti samo u okviru jednog sektora za jednu ili više investicija.

Za ovaj poziv opredeljeno je nešto više od tri milijarde dinara, dok podsticaji mogu da iznose 50 odsto, odnosno 60 odsto prihvatljivih troškova za investicije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Minimalan iznos podsticaja koje korisnik može da dobije u okviru svih sektora je 10.000 evra, maksimalni podsticaj u sektoru voća i povrća, mesa, jaja i grožđa je milion evra, a u sektoru mleka korisnici mogu da dobiju podsticaj i od dva miliona evra, navodi se u javnom pozivu.

Tekst ovog poziva, kao i pravilnik i korisni prateći prilozi, mogu se naći na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.