Novi aparati u Opštoj bolnici Subotica

Za nekoliko dana u Opštoj bolnici Subotica merenje gustine kostiju pacijenata obavljaće se novim aparatom koji je kupljen za ovu namenu, a pre mesec dana Odeljenje gastroenterologije dobilo je novi gastroskop. Vrednost ove dve investicije je oko 10,5 miliona dinara.

Nova “Dexa” odnosno aparat za merenje gustine kostiju u fazi je montaže na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice i za nekoliko dana počeće njegova upotreba. Gustina kostiju meri se dexa metodom, akada se uzme u obzir podatak da je osteoporoza najčešća metabolička bolest koja pogađa 8-10% svetske populacije, postaje jasno koliko je značajan ovaj aparata za Bolnicu u kojoj se uradi oko 1500 ovakvih pregleda. Vrednost ovog aparata je oko 5 miliona dinara.

Pre manje od mesec dana Odeljenje gastroenterologije dobilo je nov sistem za videoendoskopiju-gastroskop. Godišnje se na Odeljenju gastroenterologiju uradi više od 3500 endoskopskih procedura, a novi aparat omogućuje kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i lečenje pacijenata sa bolestima digestivnog trakta. Novac za kupovinu novog gastroskopa obezbeđenen je na Donatorskom koktelu Hotela “Galerija” , a vrednost aparata je 5,5 miliona dinara.

Kako podseća direktor Opšte bolnice Subotica, tokom ove godine u subotičku Bolnicu Republička i Pokrajinska vlada uložile su značajna sredstva za nabavku nove i revitalizaciju stare opreme. U Odeljenje oftalmologije uloženo je oko 9 miliona dinara, zatim oko 15 miliona za nabavku novog motornog sistema ortopedije dok je u servis skenera uložena 5 miliona, a za kompletnu revitalizaciju sistema za magnetnu rezonancu oko 15 miliona dinara.

1 komentar

  1. Poštovani,

    sada 2022. godinu pišemo , a ovaj vest je iz 2019. , prošlo je skoro 3 godine, a još uvek niste montirali taj aparat za “ merenje gustine kostiju“ da funkcioniše?
    To znam iz razloga jer sam danas zvao da se prijavim na pregled i rečeno mi je da APARAT JOŠ NE RADI , da probam u JULU se interesovati!!!????
    KO ovde zaradjuje DEBELE pare na tome da taj aparat ne radi????
    DIREKTOR???? ILI LEKARI????

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime