Novembar je idealno vreme za sadnju voća

Novembar je idealno vreme za sadnju voća, podsećaju stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe. Pre sadnje, potrebno je adekvatno pripremiti zemljište, kao i sadnice.

Najbolje vreme za sadnju voća je na jesen, čim opadne lišće, a poslednji termin je proleće, pre nego što krene vegetacija, podsećaju stručnjaci. Ipak korisnije je sadnju obaviti na jesen, kako bi zemlja dobro nalegla na koren, te da se fine žilice spoje sa zemljom i spreme da prehranjuju sadnice čim krene vegetacija. Potrebno je odraditi pripremu zemljišta pre same sadnje, odnosno čišćenje terena, duboko oranje i rigolovanje. Takođe, veoma važna je i analiza zemljišta.

Pored pravilne pripreme zemljišta, takođe je potrebno na pravi način pripremiti i sadnice. Dubina sadnje je važna, odnosno uvek treba voditi računa da ne bude ni suviše duboko postavljena sadnica ni previše plitko, a nakon što se zemlja oko sadnice malo ugazi treba je zaliti sa 10 do 15 litara vode.

Stručnjaci podsećaju da je važno odraditi i zaštitu sadnica od štetočina ukoliko imamo voćnjake koji nisu ograđeni. To se uglavnom radi sa namenskim mrežicama koje se obmotaju oko svake sadnice.

1 komentar

  1. dugo godina sam sam uzgajao upravo hidroponikom gljive. medjutim kada sam video da konacno ima i u srbiji da se nabave nemacke medicinske gljive od tad sam proizvodnju preusmerio na povrce jer sada ipak imam najvisi kvalitet gljiva

Komentari su zatvoreni