Nova reforma prosvete podstiče centralizaciju

Nova reforma školstva nudi prevaziđene modele obrazovanja i podstiče centralizaciju, poručuju iz NSPRV. Takođe dodaju da su skeptični prema novoj reformi obrazovanja koja, kako kažu, ne nudi ništa novo, te umesto procesa decentralizacije, depolitizacije i demokratizacije podstiče model u kom jedan čovek donosi sve odluke.

Osnovno obrazovanje trebalo bi da bude pitanje kojim se bave lokalne samouprave. Lokalne samouprave, kod nas, nalaze se u velikom problemu zbog toga što država konstantno pokušava da im oduzme pravo da konstruišu mrežu škola, a istovremeno su školama oduzeta i imovinska prava, navode iz sindikata.

Lokalne samouprave dužne su da finansiraju osnovne i srednje škole, međutim one nemaju dovoljno novca na raspolaganju, te su iznosi koji se izdavajaju za potrebe finansiranja osnovnih i srednjih škola znatno niži, u odnosu na ranije periode. Sve škole u obavezi su da maksimalno smanje svoje materijalne troškove, što stvara brojne probleme u nastavi.

Iz sindikata ne veruju da će reforma prosvete i obrazovanja, na čelu sa krovnim zakonom, dprineti boljoj situaciji u prosveti, i dodaju da se svakodnevno otvaraju nova pitanja i problemi na koje niko ne nudi rešenja. Ostaje nejasno kako će se ostali zakoni usaglasiti sa krovnim zakonom, zatim kako će se Zakon o dualnom obrazovanju sprovoditi u praksi, a prosvetne radnike najviše brine novi Zakon o platama u javnom sektoru.