Nova pravila za taksiste

Manja vozila sa 5 vrata poput Fiat Punta”više neće moći da se koriste za taksiranje, a svako taksi vozilo će morati da ima fabrički ugrađen klima uređaj, ovo su samo neke od novina predviđene novom Odlukom o taksi prevozu, koja je usvojena na prethodnoj sednici Skupštine grada. Taksi prevoznici koji već imaju odobrenje za obavljanje delatnosti neće biti podvrguti dodatnoj kontroli, odnosno neće biti retroaktivnog važenja ovih propisa.
Nova Odluka o taksi prevozu usklađena je sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Kada je u pitanju kvalitet taksi vozila, tu je Zakon predvideo dve značajne promene. Taksi vozilo mora imati fabrički ugrađenu klimu, a taksi delatnost neće moći da obavljaju manja vozila sa 5 vrata poput Fiat Punta.
Novom Odlukom o taksi prevozu uvedena je obaveza podnošenja lekarskog uverenja za dobijanje taksi odobrenja. Takođe, lice koje želi da bude taksi vozač mora da ispunjava uslove u pogledu radnog iskustva, odnosno mora imati minimum 5 godina iskustva na poslovima vozača motornog vozila, kao i adekvatnu stručnu spremu.
U narednom periodu Grad bi trebalo da donese poseban pravni akt koji će regulisati maksimalni broj taksista, a to je oko 370. U ovom trenutku gradu je registrovano oko 350 taksista, pa neće biti prostora za veće povećanje vozača. Iz Saveza taksi udruženja Grada Subotice poručuju da nemaju primedbe na novi Odluku o taksi prevozu, te dodaju da čekaju donošenje dopunskih akti, kao bi videli realizaciju ovih odluka u praksi.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime