Nešto niži prinos pšenice – 5 tona po hektaru, a uljana repica u okvirima višegodišnjeg proseka

Žetva pšenice i uljane repice u subotičkom regionu privodi se kraju. Prinosi pšenice su umanjeni i u proseku iznose oko 5 tona po hektaru, dok je kod uljane repice prinos u okviru višegodišnjeg proseka i iznosi malo preko 2,5 tone.

Preostale parcele pod pšenicom i uljanom repicom biće požnjevene u narednih nekoliko dana, a prosečni prinosi kreću se oko 5 tona po hektaru što je umanjenje u odnosu na prethodnih nekoliko godina kada su se prinosi kretali oko 6 tona po hektaru. Pokazatelji kvaliteta pšenice nisu loši, a kiše krajem maja su uticale na to da zrno bude naliveno, te se kvalitet ocenjuje kao zadovoljavajuć

Kod roda uljane repice su izostali vrlo visoki prinosi jer seme nije bilo dovoljno naliveno. Kada se ušlo dublje u parcele videlo se da nema dovoljno bočnih grana, pa su prinosi na nivou višegodišnjeg proseka u poslednjih desetak godina.

Stručnjaci ističu da je kod prinosa veliku ulogu odigrao i predusev, budući da se šećerna repa i suncokret, koji isušuju zemljište, nisu pokazali kao dobri u uslovima deficita vlage i na takvim predusevima su ostvareni značajno niži prinosi pšenice.