Nestašica šećera i u Subotici – potražnja za kilogramskim pakovanjima porasla za 100 odsto

Već nekoliko dana u prodavnicama i supermarketima kristalnog šećera nema na rafovima. Iz jednog od vodećih trgovinskih lanaca koji posluje i u Subotici, kažu da je ovaj proizvod deficitaran samo u pakovanjima od kilogram.

Nestašica šećera – rečenica je koja se ovih dana ponavljala bezbroj puta. Rafovi su u gotovo svim radnjama u gradu bili prazni na mestima gde ovaj proizvod stoji, a kako se pojavi, u veoma brzom roku se i rasproda. Građani sa kojima smo razgovarali podeljenog su mišljenja kada je reč o ovoj temi. Pojedini sugrađani danima su bezuspešno obilazili prodavnice kako bi pazarili šećer, a ima i onih koji nisu ni primetili da ove namirnice nema.

Kako objašnjava predstavnik kompanije „Univerexport”, Stefan Stojković, u njihovom prodavnicama šećera ima, ali je došlo do disbalansa ponude i potražnje, jer je potražnja za pakovanjem šećera od kilogram porasla za 100 odsto. Glavni razlog za to je cena šećera u ovom pakovanju, koja je ograničena Uredbom, a cene pakovanja od 5, 20 i 25 kilograma su porasle, što je dovelo do toga da mali privrednici, kao što su pekari i poslastičari, ovu namirnicu pazare upravo u pakovanjima od kilogram.

U narednom periodu očekuje se stabilizacija snadbevanja šećerom, kažu iz kompanije „Univerexport”.