Neophodan plan upravljanja Sinagogom, poručuju stručnjaci

U Medija centru centru Gradske kuće predstavljeni su rezultati projekta pod nazivom „Nasleđe pod lupom“, u okviru koga je od 2015. do 2017. godine realizovana serija programa edukacije i stručnog razvoja u oblasti zaštite i upravljanja Sinagogom u Subotici. Zahvaljujući projektu Nasleđe pod lupom Sinagoga u Subotici 2014. godine upisana je na listu sedam najugroženijih spomenika u Evropi.

Velika donacija Vlade Mađarske omogućila je obnovu subotičke Sinagoge, restauracija će biti gotova do kraja ove godine, a u okviru projekta Nasleđe pod lupom, kao poslednja u nizu aktivnosti, održan je seminar pod nazivom Upravljanje kulturnim nasleđem. Cilj seminara bio je da se ukaže na činjenicu da se upravljanje spomenicima ne odnosi samo na proces restauracije, već i na ono što dolazi nakon nje a tiče se toga da mora postojati jasna ideja o tome ko je upravljač, te da se moraju izdvajati dugoročna sredstva za održavanje spomenika kulture, kako ne bi proces restauracije morao da se ponavlja nakon nekoliko decenija. Ova praksa zastupljena je trenutno kod nas, ali mora da se menja poručuju stručnjaci.

Stručnjaci koji su učestvovali u seminaru složili su se u oceni da subotička Sinagoga ne treba da služi samo kao spomenik koji svedoči o secesijskoj arhitekturi, odnosno o nasleđu koje prepliće mađarsku secesiju i istoriju Jevreja. Sinagoga predstavlja spomenik kulture koji nakon restauracije treba da ima svoju širu funkciju u gradu koji je multinacionalni i multireligiozni.