Nedimović najavio otvaranje novih tržišta za izvoz svinja i voća

Od sredine narednog meseca biće ukinuta vakcinacija protiv klasične kuge svinja, a od naredne govine i uzgajivači svinja imaće pravo na dugoročni zakup državnog zemljišta, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete selima u okolini Subotice. Kada je reč o izvozu jabuke, Nedimović je podsetio da je dobijen sertifikat za izvoz u Indiju, a u matru se očekuje i sertifikat za Kinu.
Mali poljoprivrednici koji su se prošle godine udružili i osnovali zadrugu u Hajdukovu obrađuju 9 hektara voćnjaka i 20 hektara oranice, a naredne godine očekuju da će obrađivati duplo više zemlje. Novoformiranu zadrugu obišao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a poljoprivrednici iz zadruge su istakli da im je najveći problem plasman jabuke na tržište.
Kako bi se kompenzovale “rupe” koje nastaju zbog toga što se u Rusiju izvozi manja količina jabuka nego ranije, Srbija radi na otvaranju novih tržišta, rekao je Nedimović.
Norbert Engi, uzgajivač svinja iz Šupljaka kaže da je isplata subvencija ove godine bila redovna. Osim o svubvencijama, Norbert je sa ministrom Nedimovićem razgovarao i o otkupnoj ceni svinja koja, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude manja od 150 dinara po kilogranu.
U ovom momentu cena svinja se kreće u rasponu od 150 do 160 dinara, što je na zadovoljavajućem nivou, istakao je Nedimović i dodao da ne očekuje pad cene u narednih nekoliko meseci. Prilikom razgovora sa uzgajivačima svinja on je najavio da će sredinom narednog meseca biti ukinuta vakcinacija protiv klasične svinjske kuge, što je jedan od osnovnih uslova za izvoz mesa, a od naredne godine i uzgajivači svinja će imati pravo na dugoročni zakup državnog zemljišta.
Potencijali u svinjarstvu su veliki ukoliko se otvori tržište Kine, rekao je Nedimović i dodao da će resorno ministarstvo na tome raditi intenzivno u narednom periodu.