Nedelja zdravlja usta i zuba

Svega 3,6 % dece u sedmoj godini života imalo je sve zdrave zube, a procent dece sa svim zdravim, stalnim zubima u 12. godini života bio je 35,5 % tokom 2017. godine ističu stručnjaci povom Nedelje zdravlja usta i zuba koja se obeležava do kraja ove nedelje. Posebna pažnja ovogodišnje kampanje posvećena je najmlađima, pa će Nedelja zdravlja usta i zuba biti obeležena pod sloganom “Oralno zdravlje čuvajmo od najranijeg uzrasta”.

Prema rezultatima istraživanja iz 2013. godine u našoj zemlji je samo 8,3 % stanovnika starijih od 25 godina imalo sve zube dok je manje od polovine, 45,6% procenilo stanje svojih zuba kao dobro. Izveštaj o unapređenju kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama u Srbiji u 2017. godini pokazuje da mali procent dece uzrasta 7 godina ima sve zube, dok je ovaj postotak u 12. godini života 35,5 %. Dr Sonja Krdžović iz Stomatološke službe Doma zdravlja procenjuje da je u našem gradu učinjen korak napred kada je reč o oralnom zdravlju dece školskog uzrasta.

Zdravlje usta i zuba predstavljaju značaj pokazatelj opšteg zdravlja i kvaliteta života. Bolesti usta i zuba su najčešća nezarazna oboljenja koja se mogu javiti tokom života koja uzrokuju bol, nelagodnost ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje. Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba su: nepravilna ishrana, upotreba duvana i alkohola te je stoga bitno pridržavati se preventivnih mera za očuvanje oralnog zdravlja.

Tokom Nedelje zdravlja usta i zuba biraće se najbolji literarni i likovni radovi dece predškolskog i školskog uzrasta na nivou Okruga, a najbolji među njima će biti prosleđeni Institutu “Batut” gde će najbolji rad biti štampan u vidu postera za narednu kampanju ove manifestacije 2020. godine. Stomatološki timovi Doma zdravlja Subotica će i ove godine obilaziti vrtiće PU “Naša radost”, a ove godine naglasak je stavljen na vrtiće u prigradskim naseljima. I Ogranak 7 Apoteke Subotica, kod Lifke učestvovaće u obeležavanju Nedelje usta i zuba. U ovoj apoteci će sugrađani imati priliku da u petak od 10-14 časova razgovaraju sa stomatologom o problemima koji se tiču zdravlja usta i zuba.