Nedelja Crvenog krsta od 8-15.maja

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica pomaže zajednici i sugrađanima u borbi protiv pandemije shodno potrebama na terenu, ali i kroz redovne programe u skladu sa mogućnostima i okolnostima, rečeno je uoči Svetskog dana Crvenog krsta koji se obeležava sutra i Nedelje Crvenog krsta koja se obeležava od 8-15. maja.

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica i njeni volonteri i zaposleni svakodnevno pomažu Subotičanima u borbi protiv pandemije kovida-19 angažovanjem na vakcinalnim punktovima, kroz rad u Pozivnom centru gde obaveštavaju sugrađane o terminima za vakcinaciju i gde je od 18. februara do danas upućeno 28501 poziv Subotičanima uz angažovanje 15 volontera. Pored toga, funkcioniše i linija podrške najstarijim sugrađanima i invalidima, a u proteklih 6 meseci podeljeno je više od 6000 paketa pomoći najugroženijima uz pomoć mnogobrojnih donatora. Pored borbe sa pandemijom, Crveni krst Subotice i dalje radi na sprovođenju redovnih programa u skladu sa mogućnostima i okolnostima, istakao je sekretar GO Crvenog krsta Subotica, dr Siniša Trajković.

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović podsetio je da su ove godine nakon više godina, u budžetu opredeljena sredstva za javna ovlašćenja Crvenog krsta za programe dobrovoljnog davanja krvi i delovanja u nesrećama u visini od 3,3 miliona dinara. Ukupno je za rad GO Crvenog krsta lokalna samopurava izdvojila za ovu godinu 39,7 miliona dinara.

Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta počinje sutra, 8. maja, na dan rođenja osnivača ove organizacije Anrija Dinana kada će biti položen venac na njegovu bistu, a tokom cele naredne nedelje biće organizovane mnogobrojne radionice u školama , kao i razne druge aktivnosti kojima će se obeležiti Nedelja Crvenog krsta koja se završava u subotu 15. maja podelom nove i polovne garderobe u dvorištu Crvenog krsta od 9-12 časova.