среда , 8 децембра 2021
Naslovna / Zdravstvo / Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti

Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti

Tokom protekle godine zabeležena su dva smrtna ishoda od tuberkuloze, dok je tokom iste godine oktrivena jedna novoovolela osoba, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje povodom Nedelje brobe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti.

Tuberkuloza je bolest koja je kao i druge bolesti organa za disanje, usko povezana sa nekim navikama osobe i određenim uticajima iz životne sredine i radne sredine. Neki od opštih simptoma jesu gubitak apetita i smanjenje telesne težine, brzo zamaranje, malaksalost, noćno znojenje, blago povišena telesna temperatura i groznica. Najčešće oboljevaju pluća, a respiratorni simptomi su: kašalj koji traje duže od tri nedelje i ne prolazi na uobičajenu terapiju, otežano disanje, bolovi u grudima i iskašljavanje krvi.

Tokom 2020. godine u Subotici su zabeležena dva smrtna ishoda od tuberkuloze, dok je otkrivena jedna novoobolela osoba, rekla je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u ZZJZ. Kada je reč o mogućnostima prevencije ove bolesti, postoje dva pravca delovanja – delovanje na spoljašnje faktore rizika i integrisana promocija zdravlja.

Kako dr Dragaš ističe, osoba koja je preležala tuberkulozu, ponovo se može zaraziti istom, te je savet lekara da se gradi zdrav način života i neguju navike koje su u korist zdravlja, jer na taj način dolazi do smanjenja stope oboljevanja i umiranja od onih bolesti na čiji je nastanak moguće uticati, kao što je tuberkuloza.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS – a

U Severnobačkom okrugu od pojave HIV infekcije, registrovane su 74 pozitivne osobe. Tokom prošle godine …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *