Ne krećite na put bez putne apoteke!

U jeku sezone godišnjih odmora, farmaceuti savetuju da na putovanje obavezno ponesemo putnu apoteku koja treba da sadrži lekove za neželjene situacije, kao i obaveznu redovnu terapiju za hronične bolesnike.

Prilikom pripreme za putovanje bilo na more ili na planinu, osim garderobe i obuće, obavezno moramo poneti i određene lekove koji će pomoći ukoliko dođe do povišene telesne temperature, dijareje ili drugih neželjenih reakcija.

Farmaceuti savetuju hronične bolesnike da na put ne kreću bez svoje redovne terapije, a ako neko uzima akutnu terapiju i nju bi trebalo da spakuje u putnu apoteku. Putovanje sa decom podrazumeva da treba poneti lekove i preparate koji su prilagođeni njima kako bi se sprečile sve moguće nepoželjne reakcije koje se mogu javiti na moru ili planini. Kao i za decu i za odrasle treba poneti sve ono što će ublažiti eventualne tegobe.

Stručnjaci posebno napominju da se na letovanje obavezno nosi i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kao i da se posebno vodi računa o tome kada i koliko se izlažemo suncu.