Naučna konferencija u Gradskom muzeju Subotica

Međunarodna naučna konferencija “Istoricizam u javnim zbirkama i njegova muzealizacija” održana je danas u Gradskom muzeju Subotica. Ova konferencija deo je projekta “Istoricizam u Bačkoj”, koji Gradski muzej sprovodi u saradnji sa Muzejom “Ištvan Tir” iz Baje.

Gradski muzej Subotica tokom dva dana biće domaćin naučnog skupa, u okviru projekta “Istoricizam u Bačkoj”. Predavači će biti stručnjaci iz više muzeja Srbije i Mađarske, a učesnici će imati priliku da čuju nešto više o istoricizmu, pravcu umetnosti iz kog se razvila secesija, po kojoj je Subotica i prepoznatljiva. Prva konferencija održana je danas pod nazivom “Istoricizam u javnim zbirkama i njegova muzealizacija”. U bogatom programu koji je trajao od 11 do 15 časova, našle su se teme tragovi istoricizma u Baji, Dinastija cipelara iz Baje i fotografija kao izvor istaživanja odevanja u doba istoricizma u Subotici.

Iz Gradskog muzeja pozivaju sve sugrađane da im se pridruže i na sutrašnjoj konferenciji “Arhitektura i zaštita kulturnih dobara istoricizma”, koja počinje u 11 časova u prostorijama muzeja. Kako sagovornica navodi, kroz ovaj projekat ideja je da se akcenat stavi i na turizam našeg grada.

Konferencije se realizuju u saradnji sa Muzejom “Ištvan Tir”, a u okviru IPA prekograničnog programa Mađarske i Srbije “Istoricizam u Bačkoj”. Ulaz na sutrašnju konferenciju je slobodan.