Narednih dana pojačana carinska kontrola

 

Carinska kontrola na srpskim granicama biće pojačana narednih dana usled očekivanog većeg brojeg putnika tokom uskršnjih praznika. Kako se navodi u saopštenju Uprave carina kolaps na granicama se ne očekuje, jer prvobitno najavljivane detaljne provere identiteta svakoga ko ulazi u evropski prostor, stavljene su van snage. Uprava carina pozvala je građane da pre putovanja ipak provere informacije o stanju na graničnim prelazima, kako bi se izbegli najfrekventniji, jer za svaki od njih, kako se podseća, postoji nekoliko drugih, manje opterećenih. Na udarnim prelazima, kao što je Horgoš, biće otvorene sve trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene će biti pojačane dodatnim brojem službenika. Umesto preko Horgoša, bolje je koristiti prelaze Ðala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Uprava carine je podsetila i da državljani Srbije neće plataćati uvozne dažbine za unos robe u vrednosti do 100 evra.
Ukoliko sa sobom nose robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen takozvani ““skraćeni carinski postupak““ koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od deset odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.
Oslobođenje od plaćanja carine na osnovu primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, prema kome se na robu koja je proizvedena u EU ne naplaćuje carina, moguće je ostvariti samo u redovnom carinskom postupku, ali ne i u skraćenom koji se završava na graničnom prelazu. Kada je reč o unosu novca, mora se prijaviti na prelazu ukoliko je reč o sumi većoj od 10.000 evra u bilo kojoj valuti.