Naredne godine oko 50 miliona evra za poljoprivredu

Poljoprivrednicima će naredne godine biti na raspolaganju oko 50 miliona evra iz IPARD programa EU, a prvi poziv za nabavku traktora i ostale mehanizacije biće objavljen 20. decembra, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
On je pojasnio da je reč o dugoočekivanim pretpristupnim sredstvima EU namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine. Ministar kaže da postoji nekoliko pravilnika koje regulišu ovu oblast, ali da i njegove kolege širom Srbije pokušavaju da upoznaju poljoprivrednike sa procesom.
„Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali“, rekao je Nedimović za i pojasnio da će naredni poziv biti već u martu gde će poljoprivrednici moći da apliciraju za objekte i prerađivačku industriju i marketing, dok će treći poziv biti u julu. Govoreći o budžetu za poljoprivredu koji je za narednu godinu veći za 11,8 odsto on je rekao da je zadovoljan i da je najvažnije šta će biti urađeno sa tim novcem, što, kako kaže, isključivo zavisi ministarstva poljoprivrede koliko ima snage, znanja i moći da sredstva plasira.