NALED: Nove meteo-stanice obaveštavaju kad je vreme za njivu

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Subotice, Bačke Topole, Sombora, Vrbasa i Inđije, od sad će putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima, objavio je danas NALED.

Nove informacije pomoći će korisnicima da uvećaju prinose, uz smanjenje operativnih troškova i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro, navedeno je u saopštenju.

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, koji je podržan od strane „develoPPP.de programa“ Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazova i visokih temperatura precizno je više od 90 odsto, a korisnici aplikacije upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.