Nakon praznične trpeze organizmu neophodna detoksikacija

Nakon obilnije i kaloričnije ishrane tokom praznika, koju prati i smanjena fizička aktivnost, organizmu su neophodni laganiji obroci. Stručnjaci savetuju detoksikaciju organizma i napominju da je dijete potrebno izbegavati, jer pored toga što nisu dobre po zdravlje, ne daju trajne rezultate.

Kako bismo rasteretili organizam nakon praznične trpeze prvi korak jeste minimalni unos soli, izbegavanje zapržene, masne, prerađene, konzervisane hrane i belog brašna, savetuju stručnjaci. Krastavac, cvekla, šargarepa i zeleniš samo su neke od namirnica koje se mogu uvrsiti u ishranu i pomoći pri detoksikaciji organizma. Pitali smo Subotičane da li i na koji način koriguju ishranu nakon praznika.

U borbi sa viškom kilograma može pomoći smanjeni unos energetski bogatih namirnica povećanje potrošnje kalorija svakodnevnim brzim hodom ili šetnjom u prirodi. Takođe, pored pravilne ishrane, neophodna je i dobra hidratacija organizma, koja podrazumeva unos šest do osam čaša vode svakoga dana, kao i čajeva, naročito zelenog i čaja od koprive, ali bez šećera i uz dodatak ceđenog limuna.

Sagovornica napominje da pravilnim dnevnim unosom svežeg sezonskog voća i povrća našem telu obezbeđujemo neophodan unos vitamina, minerala i emzima, koji pomažu izgradnju dobrog imuniteta.