Najmanji broj nezaposlenih u poslednjih 25 godina

 

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 638.000 osoba i to je najmanji broj nezaposlenih u poslednjih 25 godina, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. On je dodao da je to za oko 8,8 odsto manje nego prošlo godine, te da se poslednje tri, četiri godine beleže pozitivni trendovi na tržištu rada.

Kolika je zvanično no stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu, kako kaže, znaće se kada Republički zavoda za statistiku objavi zvanične rezultate, što očekuje da će biti do kraja meseca.

Očekuje da će zvanični podaci za drugi kvartal pokazati da je stopa nezaposlenosti niža od 13 odsto, jer bi se na taj način Srbija približila evropskom proseku koji je ispod 10 odsto. Pojašnjava da u drugom i trećem kvartalu svake godine stopa nezaposlenosti bude niža zbog sezonskih poslova i napominje da sada postoji veliki broj investitora koji utiču i na trajnije zapošljavanje ljudi.

-To bi nam pokazalo da je tržište rada oživelo i da smo na dobrom putu – pojasnio je Martinović i dodao da se na tržištu rada najmanje zadržavaju IT stručnjaci, da ih trenutno na evidenciji ima oko 900 i da je dobro što se organizuju prekvalifikacije za IT.