Najbrži risarski par i ove godine su Ruža Juhas i Marinko Kujundžić

U sklopu manifestacije Dužijanca, u subotu u Đurđinu održano je Takmičenje risara. Takmičili su se risari i risaruše iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a površina koju su kosili iznosila je 10*12 m. Najspretniji u kosidbi bili su risarski par Marinko Kujundžić i Ruža Juhas.

Vredni risari i risaruše u ranim jutarnjim časovima okupili su se na parceli pored crkve Sv. Josipa Radnika u Đurđinu kako bi ispleli užad. Posle dočeka gostiju poslužen je čuveni risarski doručak- slanina, kiselo mleko, luk i pogača. Nakon doručka počela je nagodba risara sa domaćinom, a kada je dogovoreno da svaka deseta krstina pripadne risarima započela je kosidba. Najbrži par i ove godine bili su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas koji se godinama takmiče.

Župnik Andrija Anišić iz Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ objasnio je da je smisao ove manifestacije očuvanje tradicije od zaborava. On je istakao da je izuzetno važno da mladi vide kako su njihovi stari zarađivali za hleb.

Takmičenje risara otvorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je istakao da grad podržava ovu manifestaciju, kao i da će to činiti i ubuduće. Takmičenje su podržali i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Na 49. takmičenju risara takmičilo se 25 parova, a domaćini ove godine bili su Slavica i Lazar Cvijin.