Najbolja zaštita od virusa je prevencija

Zbog veoma blage zime sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine u prethodnom vremenskom periodu, povećan je broj obolelih od prehlade i gripa. Prema podacima Doma zdravlja Subotica vladalo je veliko interesovanje naših sugrađana za vakcinu protiv gripa, budući da je svih 4000 vakcina potrošeno za mesec i po dana.

Najbolji način borbe protiv prehlade i gripa jeste prevencija. Lekari savetuju da zimi ishranu obogatimo voćem i povrćem, da se redovno odmaramo, da ukoliko nismo u mogućnosti da vitamine unosimo u svežem obliku da ih unosimo u organizam u vidu dodataka ishrani. Jako je važno redovno pranje ruku i redovno provretravanje prostorija. Subotičani sa kojima smo razgovarali redovno praktikuju savete lekara i čine sve kako se ne bi prehladili.

Najviše obolelih od prehlade i gripa je starosti od 35-55 godina, kaže lekar Domar zdravlja Subotica dr Maja Bjelobrk. Ona ističe da su se stariji, hronični bolesnici ove zime javljali u manjem broju zbog prehlade i gripa budući da je većina njih primila vakcinu protiv gripa.

U septembru je Domu zdravlja Subotica dodeljeno 4000 vakcina, a već polovinom oktobra sve vakcine su potrošene. Prednost prilikom vakcinacije imaju starije osobe sa hroničnim oboljenjima. Lekari upozoravaju da sama vakcina ne može da zaštiti od svih virusa već se i vakcinisane osobe moraju pridržavati saveta za prevenciju kako ne bi oboleli od gripa ili prehlade.