Nagrada za OŠ “10. oktobar”

OŠ “10. oktobar” po četvrti put je nagrađena na konkursu Pokrajinske vlade “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Učenici OŠ “10. oktobar” od 1-8. razreda godinama unazad učestvuju u mnogobrojnim ekološkim akcijama i radionicama koje škola organizuje i u kojima učestvuje sa ciljem podizanja ekološke svesti kod učenika. Učenici prvog, drugog i četvrtog razreda ove škole kroz nastavu svakodnevno uče o tome šta je reciklaža, zašto je važno očuvati živi svet i prirodu koja nas okružuje.

Važan aspekt vaspitno-obrazovnog rada u OŠ “10. oktobar” predstavlja podizanje ekološke svesti kod učenika. Kroz različite kreativne radionice, radne i humanitarne akcije, uključivanja u projekte koje su ekološkog karaktera ima za cilj da učenici zavole i čuvaju svoju okolinu .

OŠ “10. oktobar” je četvrtu godinu zaredom dobila diplomu za učešće u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” u školskoj 2021/2022. godini. Subotička škola je jedna od 46 vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije 27 gradova odnosno opština koje su nagrađene. Kako ističe direktorka ove osnovne škole, Melinda Kiš Đurić ulaganje u ekološku svest najmlađih je naša zajednička obaveza i to je moto kojim se vode u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

“Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” je program Pokrajinske vlade, koji su pre 13 godina pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine. Cilj je bio da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini.