Na graničnom prelazu „Horgoš“ sprečeno nekoliko pokušaja krijumčarenja razne robe

Tokom proteklog vikenda, carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu „Horgoš“ sprečili nekoliko pokušaja krijumčarenja razne robe, od lekova protiv nesanice i kompjuterskih delova do zlatnika i mobilnih telefona.
U subotu, 24. februara, na izlazu iz Srbije na kontrolu je stigao autobus, koji je saobraćao na relaciji Novi Pazar – Geteborg. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za kontrolu, putnici su odgovorili da nemaju ništa osim ličnog prtljaga, dok je vozač rekao da je na prevoz primio jednu pošiljku. Nakon što je pošiljka detaljno pregledana, pronađeno je skoro 200 tabli sedativa „Stilnoks“ od 10 mg, koji se koristi kao lek za probleme sa nesanicom.
Dan ranije, u prekršaju je otkriven jedan Leskovčanin, vozač autobusa na liniji Beč – Surdulica. Naime, on je upravljao autobusom koji se 23. februara našao na ulazu graničnog prelaza „Horgoš“, prevozeći ka Surdulici 12 putnika i još jednog vozača. Iako su tokom redovne carinske kontrole putnici i vozači rekli da nemaju ništa da prijave, carinici su, u fabričkoj šupljini iznad zadnjeg točka, pronašli torbu sa 64 neprijavljena kompjuterska dela, među kojima se našlo 9 Intel procesora, 10 memorijskih i 10 grafičkih kartica, 10 kulera i 25 hard diskova. Istog dana na istom prelazu, prilikom ulaska u zemlju, zaplenjeni su neprijavljeni tablet, mobilni telefoni i zlato. Prekršaj je otkriven kada je na carinsku kontrolu pristigao „Mercedes“ švedskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Šveđanin. Putnik je rekao da nema ništa da prijavi za kontrolu, ali su carinici posumnjali u to, te detaljno pregledali automobil. Tom prilikom je, među ličnim stvarima u prtljažniku, pronađen neprijavljeni tablet marke „Samsung“, dva mobilna telefona „Ajfon“, šest zlatnika ukupne težine oko 100 g, dve zlatne pločice (ukupno oko 120 g), kao i zlatna narukvica od 20 g.