Na graničnom prelazu Horgoš sprečen pokušaj krijumčarenja lekova

Carinici su 1. decembra na prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja lekova sakrivenih među korišćenim alatom, kao i ispod sedišta u jednom kombiju.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao kombi “opel vivaro“ mađarskih registarskih oznaka, za čijim je volanom bio 43-godišnji državljanin Srbije.

Na pitanje šta ima da prijavi, vozač je carinicima rekao da u kombiju ima samo svoj majstorski alat. Međutim, detaljnom kontrolom tovarnog dela u kome se zaista nalazila gomila upotrebljavanog alata, pronađeno je i 84 kutije raznih lekova sa gotovo 2000 pojedinačnih doza u ampulama i tabletama. Reč je o lekovima za imunitet, sagorevanje masti i regulisanje hormona ras, čija je vrednost procenjena na više od 730.000 dinara.

Kako se u putničkom prometu preko granice mogu nositi lekovi isključivo za ličnu upotrebu i to u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju, što ovde svakako nije slučaj, protiv putnika će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Iz Uprave carina podsećaju da lekove u Republiku Srbiju mogu uvoziti isključivo ovlašćeni distributeri, uz napomenu da se radi o robi koja zahteva posebne uslove čuvanja i transporta, odnosno da krijumčareni lekovi mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po zdavlje onih koji ih koriste.