Na Građevinskom fakultetu predstavljen novi model zida

Na Građevinskom fakultetu Subotica danas je prikazan model zida koji bi mogao da odgovori na klimatske izazove sa kojima se čovečanstvo danas suočava u vidu ekstremno visokih temperatura vazduha i seizmičkih potresa. Ovaj model su načinili prof. dr Milan Kekanović i njegovi studenti sa II i III godine fakulteta koji pohađaju predmet Tradicionalni materijali.

Novi model zida koji su zajedno izradili profesor i njegovi studenti sačinjen je od tradicionalnih materijala poput: kreča, cemneta, gipsa i slame, a od modernih je primenjen mleveni stiropor, objašnjava prof. dr Milan Kekanović. On ističe da zidovi od ovih materijala oponašaju zemljani ili kameni zid po pitanju prirodne klimatizacije, a pri tom pružaju i zvučnu i  termoizolaciju, protivpožarni su i izuzetno otporni na zemljotrese.

U izradi modela novog zida učestvovali su studenti II i III godine Građevinskog fakulteta koji kod profesora Kekanovića pohađaju predmet Tradicionalni materijali.

Profesor Kekanović ističe da do II Svetskog rata nije bilo zidova sa spoljnom termoizolacijom koja se primenjuje u modernoj gradnji. Ovakva vrsta termoizolacije sprečava klimatizaciju prostora jer onemogućava prirodno hlađenje, odnosno grejanje prostora, što nije slučaj sa novom vrstom zida koji je danas predstavljen.