“Muzika bez granice”

U Srpskom kulturnom centru “Kolo” u Morahalomu juče je održan muzičko-plesni program pod nazivom “Muzika bez granice”. Deo naše kulture i tradicije, uz podršku Grada Subotice, predstavili su đaci Muzičke škole i članovi Uduženja talenata “Talentum”.

Među učesnicima programa, čiji je cilj bio da se u susednoj Mađarskoj predstavi multikulturalnost našeg grada, bila je Dora Mako, učenica Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole. Dora kaže da joj ovaj nastup mnogo znači kako za razmenu iskustava, tako i za sticanje novih prijatelja.

Pored đaka Muzičke škole, u okviru programa nastupili su i članovi Umetničkog udruženja talenata „Talentum”, koje ove godine obeležava deceniju postojanja. Mađarske narodne plesove

Program “Muzika bez granice”, prema rečima članice Gradskog veća zadužene za kulturu i obrazovanje, Milanke Kostić samo je jedan od projekata čiji je cilj razvijanje saradnje između dva grada, Subotice i Moraholoma, kroz umrežavanje umetnika i razne programske sadržaje.

Pre godinu dana, Subotici je uručen „ključ Balkana“ – simbolično priznanje Grada Morahaloma, kojim ovo turističko mesto u Mađarskoj uspostavlja saradnju sa gradovima i opštinama sa teritorije Republike Srbije. Ovim priznanjem naš grad dobio je priliku da prezentuje kulturno nasleđe, organizuje svečanosti, kao i poslovne i kulturne susrete, a sve u cilju jačanja prekogranične saradnje dve zemlje.