MUP: Proverite ispravnost dimnjaka i peći i ne ostavljajte uključene grejalice bez nadzora

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Sektor za vanredne situacije apelovao je na građane da, kako bi se izbegli požari, provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Kako je navedeno, period od početka pa do kraja grejne sezone karakteriše povećan broj požara na građevinskim objektima čiji se uzroci mogu svrstati u ljudski faktor – nepažnju ili nemar.

Takođe su apelovali da građani ne odlažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, odnosno treba ih isključite kada izlaze iz kuće.

Ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom“, opomenuli su iz MUP-a.

Pozvali su građane da ako primete požar u građevinskim objektima odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca.