Mucanje češće kod dečaka

Mucanje pogađa osobe svih uzrasta, ali se u tri odsto više javlja kod muške populacije nego kod ženske, navode stručnjaci uoči Međunarodnog dana pažnje posvećene mucanju i govornim manama, koji se obeležava sutra.

Mucanje predstavlja poremećaj ritma i tempa govora, koji se može javiti u svim životnim dobima, ali najčešće između druge i šeste godine života. Iako većina dece preraste mucanje, sam proces prevazilaženja je individualan i savet roditeljima jeste da se na prve znake zastajanja tokom govora deteta, ponavljanja i produžavanja glasova, slogova, reči, a nekada i čitavih rečenica, obrate logopedu za pomoć.

Logopedi navode da je korišćenje digitalne tehnologije jedan od faktora koji može uticati na razvoj govorno-jezičkih poremećaja, te da deca sve kasnije progovaraju. Razlog za to jeste jednosmerna komunikacija koju dete ostvaruje kod gleda crtani ili igra igricu, odnosno ne dobija odgovor na moguće pitanje. Najbolje bi bilo, kako navodi sagovornica, da deca nisu izložena ekranima bar do treće godine, a nakon toga, da to bude svrsishodno, tačnije da roditelji budu uključeni kako bi zajedno sa detetom komentarisali, odgovarali na pitanja, te objašnjavali novonastale situacije.

Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama obeležava se od 1998. godine.