Moždani udar prvi uzrok skraćenja životnog veka kod žena, a drugi po redu kod muškaraca

Uoči Dana borbe protiv moždanog udara koji se obeležava sutra, stručnjaci poručuju da je moždani udar prvi uzrok skraćenja životnog veka kod žena, a drugi po redu kod muškaraca i predstavlja značajan zdravstveni problem. Prema podacima iz Opšte bnolnice tokom prošle godine od moždanog udara na teritoriji našeg grada je obolelo 435 pacijenata, od kojih je umrlo devedeset i dvoje.

Naš sugrađanin, Miroslav Vukmanov Šimokov sada ima trideset i pet godina, a pre sedam godina doživeo je moždani udar. To iskustvo mu je promenilo život, kaže da sada da vodi zdrav život i ide redovno na kontrole, a pored toga što ga bolest sprečava u redovnom zaposlenju u slobodno vreme dekoriše izloge, bavi se nutricionizmom i radi kao animator za decu.

Uzroci za nastanak moždanog udara su mnogobrojni,a najčešći je neadekvatno lečenje hroničnih bolesti i način života poru;uju stručnjaci. Kada dođe do moždanog udara čiji simptomi mogu biti slabost, utrnulost jedne strane tela, smetnje u govoru i razumevanju, gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta neophodno je pacijenta što pre transportovati u bolnicu. Takozvani ,,zlatani sati“ su period od četiri i po sata nakon moždanog udara kada su najveće šanse da se pacijent nakon pružene pomoći zaista u potpunosti oporavi i nastavi život kao pre bolesti, zbog čega je važno delovati pravovremeno.

Lekari kažu da je prevencija moždanog udara najadekvatniji lek, zbog čega je neophodno voditi zdrav život, izbegavati pušenje, hraniti se zdravo i redovno vežbati.
Hroničnim bolesnicima se preporučuje redovno uzimanje terapije, a svima se preporučuju redovne kontrole zdravlja. U našoj zemlji 25.000 ljudi godišnje doživi moždani udar od čega jedna trećina obolelih ne preživi , jedna trećina preživi moždani udar sa trajnim posledicama različite težine, a tek jedna trećina obolelih se oporavi bez ikakvih posledica i uspeva u potpunosti da se vrati svom životu.