Moždani udar je moguće sprečiti!

Godišnje se u subotičkoj Opštoj bolnici zbog moždanog udara hospitalizuje oko 600 pacijenata. Stručnjaci poručuju da je ključno javiti se lekaru u prvih nekoliko sati od pojave prvih simptoma kako bi mogućnost izlečenja bila veća.

Moždani udar predstavlja žarišni ili globalni poremećaj moždanih funkcija koji traje više od sat vremena i u najvećem broju slučajeva pogađa radno aktivno stanovništvo između 45 i 60. godine života. Do pojave moždanog udara dovodi niz faktora, poput zdravstvenog stanja osobe, prisutnih bolesti kao i načina života. Nespecifični znaci koji mogu ukazivati da se radi o moždanom udaru su: glavobolja, vrtoglavica, kratkrotrajni poremećaj vida, mučnina, zaglušenost.

Većina moždanih udara je izlečiva, a šansa za izlečenjem je najveća ukoliko se osoba javi lekaru u prvih 3,5-4 sata od pojave prvih simptoma. U subotičkoj Opštoj bolnici postoji i Jedinica za moždani udar koja omogućava brzu dijagnostiku i adekvatno zbrinjavanje pacijenata koja okuplja specijaliste iz različitih oblasti koji prate pacijenta za vreme lečenja.

Mere prevencije su od vitalnog značaja za sprečavanje moždanog udara. Moždani udar je, po rečima neurologa, samo vrh ledenog brega. Pre toga se 10-20 godina mnogo toga izdešavalo u našem organizmu što je dovelo do pojave moždanog udara. Zbog toga je bitno učiniti sve što je u našoj moći da svedemo na minimum faktore rizika na koje možemo uticati, a koji se tiču našeg načina života poput: pušenja, fizičkog kretanja, zdrave ishrane, ali i redovne kontrole krvnog pritiska te postojećih bolesti poput bolesti krvnih sudova, šećerne bolesti i drugo.