Mladi migranti sa đacima OŠ „Ivan Milutinović“

Predstavnici Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i dva migranta iz Somalije i Avganistana održali su, u petak, dvočasovno predavanje učenicinma OŠ „Ivan Milutinović“. Predavanje je bilo interaktivnog tipa sa ciljem upoznavanja i povezivanja mladih iz lokalne sredine sa mladim azilantima.

Fahim i Šoman su se predstavili đacima ove škole. Veoma su zadovoljni načinom na koji su ih deca prihvatila. Oni su odgovarali na pregršt pitanja, te su zaključili da su učenici veoma zainteresovani za njihov način života, kao i za njihovu kulturu i tradiciju. Ističu da je proteklo predavanje samo još jedna potvrda toga da su ljudi u Srbiji otvoreni.

Iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila poručuju da su radionice veoma korisne, posebno za razbijanje predrasuda i stereotipa koji vladaju o migrantima. Deca su vrlo radoznala i otvorena i žele da saznaju što više o azilantima, njihovom razlogu dolaska u Srbiju, i njihovom načinu života.

Radionice se organizuju već već šest meseci u osnovnim i srednjim školama u Subotici. Osnovna tema predavanja je upoznavanje kulturoloških razlika, odnosno razlika u načinu života lokalnog stanovništva i migranata.