“Mladi kuvaju”

Kako bi mlade osposobili da samostalno pripremaju zdrave obroke bogate proteinima, voćem i povrćem u pekari Hemijsko- tehnološke škole danas su učenici Medicinske škole i Gimnazije “Svetozar Marković” učestvovali u akciji “Mladi kuvaju” , u organizaciji Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje i Hemijsko- tehnološke škole.

Učenici Mediniske škole imali su priliku danas da se oprobaju u pripremi Cezar salate i mafina sa čokoladom i višnjama. Deca su pre današnjeg kuvanja prošla edukativne seminare o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane. Cilj ove aktivnosti bio je da deca zamene nezdrave slatkiše zdravim koji će biti pripremljeni sa voćem, kao i da nauče da koriste integralno umesto belog brašna i da koriste više proteina i povrća.

Akciju “Mladi kuvaju” Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje organizovao je povodom obeležavanja Svetkog dana hrane kako bi se ukazalo da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu faktor rizika za razvoj srčanih i plućnih oboljenja, kao i dijabetesa, koštano-mišićnih i digestivnih komplikacija sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Gojaznost se može prevenirati, a važno je od najranijeg uzrasta učiti decu principima pravilne ishrane i osnovnim veštinama zdrave pripreme obroka, ističu stručnjaci.

U okviru akcije “Mladi kuvaju” sutra će i učenici Hemijsko- tehnološke škole imati priliku da se oprobaju u pripremi zdravih obroka.