Migranti uništili Sunčani salaš

Sunčani salaš, koji je od pre pet godina u vlasništvu porodice Gabrić, već više od godinu dana služi kao sklonište za migrante, a nepozvani gosti u potpunosti su uništili enterijer u oba objekta. Vlasnici kažu da ovaj salaš pogoduje migrantima zbog toga što se nalazi na samo 500m od granice sa Mađarskom. Iako su migranti tu svraćali i ranije, situacija je kulminirala pre tri meseca kada su prozori porazbijani, a drvene konstrukcije položene, čak i podovi.

Po rečima Zorana Gabrića, pre desetak dana obišao je salaš, koji dugo nije obilazio zbog zime. Kada se približio svojoj parceli bio je zapanjen količinom smeća, a pravo iznenađenje usledilo je nakon ulaska u kuću, koja je potpuno ruinirana. Vlasnik pretpostavlja da kod njega na salašu borave migranti koji su van sistema, tj. oni koji odbijaju da borave u kampovima.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poručuju da država odgovorno rešava pitanje migranata u Subotici, ali i u Srbiji. Svi migranti su registrovani te Ministarstvo ima evidenciju o tome ko su migranti koji borave mimo kampova. Međutim, migranti sami odlučuju o tome da li će se smestiti u kampove ili boraviti napolju, a svi građani kojima je pričinjena šteta od strane migranata slučaj treba da prijave policiji.

Iz Ministarstva apeluju na nevladine organizacije da ne pomažu migrantima van sistema, već da odaberu u kojim kampovima i na koji način žele da pomažu migrantima, ali isključivo u okviru sistema.