Mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Više od 30% hospitalizovanih pacijenata na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice od početka godine do sada lečeno je od bolesti zavisnosti, rečeno je povodom obeležavanja Meseca borbe protiv bolesti zavisnosti.

Po rečima načelnice Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Snežane Šušljik najviše je zastupljen alkoholizam jer je do alkohola najjednostavnije doći. Po njenim rečima, sve više mladih ljudi pije do tog nivoa da moraju potražiti pomoć u Bolnici i provesti vreme na detoksikaciji. Prioritet u borbi protiv bolesti zavisnosti jeste prevencija, a najvažniji je razgovor sa mladima i upućivanje u moguće posledice konzumiranja različitih vrste hemijskih supstanci što ih može dovesti do zavisnosti.

Osim hemijske zavisnosti od alkohola, heroina, marihuane i drugih supstanci, sve je prisutnija i nehemijska zavisnost, među koju spada i kockanje koje beleži porast od oko 30%. Osim od kocke, zavisnost može da se razvije i od interneta, igrica i slično, pa je jako važno da roditelji budu uključeni u sve aspekte života svog deteta i da zajedno sa njim uče o novim sadržajima kojima je dete izloženo.

Stručnjaci ističu da je kada problem postane očigledan potrebno potražiti pomoć stručnjaka koji će pružiti adekvatnu pomoć.