Mere prevencije najbolji način borbe protiv raka dojke

Najučestalija lokalizacija malignih bolesti kod žena jeste rak dojke, rekla je dr Nada Kosić Bibić, uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koji se obeležava sutra. Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2018. godini od raka je ukupno obolela 631 žena, a od raka dojke 140 žena. U istoj godini od raka je umrlo 319 žena, a njih 63 od raka dojke.

U Srbiji je 2018. godine od karcinoma dojke obolela 4561 žena, a umrla 1691 žena. Srbija je sa stopom obolevanja od 72,1 na sto hiljada žena u 2018. slična zemljama u okruženju. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi, rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u ZZJZ.

Faktori rizika za razvoj raka dojke dele se u dve grupe: one na koje ne možemo uticati – kao što su nasledna predispozicija i one na koje možemo uticati, a to su pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i gojaznost. Kada je reč o merama prevencije, one su najbolji način borbe protiv malignih bolesti, te stoga loše navike treba zameniti dobrim. U sekundarnu prevenciju spada skrining pregled, koji može spasiti život, rekla je subspecijalista onkologije, Opšte bolnice, dr Dragica Štrbac Čizmarević.

Prema rečima Milice Pećerić, predsednice Udruženja “Jedna uz drugu”, njihov najvažniji cilj je da ovaj problem učine vidljivim, da rak dojke i druge maligne bolesti ne budu više tabu tema. Žele da podstaknu žene, bez obzira na njihove godine, da odlaze na skrining preglede, ultrazvuk ili mamografiju, te da jednom mesečno urade samopregled. Njihova “Fejsbuk” grupa trenutno broji 1600 prijatelja, a grupa za podršku više od 900 pratilaca.

Nacionali dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta. Za obeležavanje je izabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.