Međunarodni dan starih

Kako bi skrenuli pažnju na populaciju starijih od 65 godina, uoči Međunarodnog dana starih, u centru grada održan je prigodan program koji su pripremili korisnici Gerontološkog centra i organizacija koje vode brigu o starima.

Besplatna kontrola zdravlja, rad sekcija gerontoloških klubova i usluge koje su dostupne starijoj populaciji samo su deo onoga što je danas prikazano na gradskom Trgu. Cilj manifestacije bio je da ukaže na usluge ustanova kao što je Gerontološki centar, ali i gradskih organizacija i udruženja koja brinu o starijoj populaciji.

Za poboljšanje uslova života starijih sugrađana kroz usluge Gerontološkog centra iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 67,8 miliona dinara. Za usluge i rad “Karitas”-a i Kola srpskih sestara izdvojena su sredstva u iznosu 4,48 miliona dinara.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Tema kampanje ove godine glasi “ Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kroz generacije”.