Međunarodni dan prevencije samobistva

Za prvih osam meseci ove godine 55 osoba je zbrinuto na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice Subotica zbog pokušaja samoubistva. Na ovaj čin naši sugrađani najčešće su se odlučivali zbog egzistencijalnih problema, kažu u Opštoj bolnici Subotica povodom Svetskog dana prevencije samoubistva.

 

Od januara do avgusta ove godine 31 žena i 24 muškarca hospitalizovani su na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice zbog pokušaja samoubistva. Po rečima načelnika Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice, dr Zoltana Šagija, ovaj broj je isti kao i tokom istog perioda prošle godine. Ono što je primetno, to je pomeranje u starosnoj strukturi, ističe dr Šagi, odnosno ove godine je više mladih i pripadnika srednje generacije pokušalo da se ubije i to u najvećoj meri trovanjem lekovima u kombinaciji sa alkoholom. Kao najčešći razlog za pokušaj suicida navode se egzistencijalni problemi.

Prevencija je ključna kada u pitanju tema samoubistva, ističu stručnjaci. U prvom redu sredina, odnosno društvo su ti koji mogu pomoći osobi koja je u krizi. Naime, ukoliko uočimo promene u ponašanju i komunikaciji kod neke osobe iz svog okruženja, trebalo bi da razgovaramo sa tom osobom i da joj pružimo mogućnost da govori o onome što je muči jer varbalizacija osećanja može doneti olakšanje. Osim toga, važnno je i da sam pojedinac primeti da ima problem te da se obrati stručnjacima za pomoć.

Kako ističe dr Šagi, primećuje da ljudi u našoj sredini postaju svesniji svojih problema, te da se kada imaju problem, u sve većm broju obraćaju stručnjacima za pomoć.