Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo

Subotičani, prema poslednjim dostupnim podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, udišu vazduh odličnog odnosno dobrog kvaliteta. U zimskom periodu u vazduhu u našem gradu mogu se naći čestice PM2.5 koje zagađuju vazduh i utiču na češću pojavu upale pluća kod dece, kao i na manju telesnu masu odojčadi kod trudnica koje su bile izložene zagađenom vazduhu, rečeno je povodom Međunarodnog dana čistog vazduha za plavo nebo.

Po rečima stručnjaka, sitne, nevidljive zagađujuće čestice -PM2.5 iz vazduha prodiru duboko u naša pluća, a zatim u krvotok i organe. Ove čestice su odgovorne za oko trećinu ukupnih smrtnih slučajeva od moždanog udara, hroničnih respiratornih bolesti i raka pluća, kao i za četvrtinu smrtnih slučajeva od srčanog udara. Prizemni ozon, koji nastaje interakcijom mnogih različitih zagađivača pod uticajem sunčeve svetlosti, doprinosi razvoju astme, hroničnih respiratornih bolesti i smanjenju funkcije pluća.

Zagađen vazduh, osim na naše zdravlje, loše utiče i na klimu, odnosno na zagrevanje planete. Kako stručnjaci objašnjavaju, za razliku od ugljen-dioksida čija je koncentracija u vazduhu stabilna u dužem vremenskom periodu, kratkoročni zagađivači klime mogu da se zadrže u atmosferi svega nekoliko dana, ali mnogo više doprinose u zagrevanju vazduha. Među njih spadaju čađ, metan, hidrofluorokarbonati i prizemni ozon, koji se zadržavaju u atmosferi od nekoliko dana do nekoliko decenija. Njihovo smanjenje može dovesti do gotovo neposredne zdravstvene i klimatske koristi. Svaki pojedinac svojim svakodnevnim delovanjem može doprineti smanjenju zagađenja vazduha u svom okruženju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila je da uvede internacionalni dan čistog vazduha od ove godine. Međunarodnim danom čistog vazduha za plavo nebo, obraćaju se svima, od vlada država do korporacija, civilnog društva i pojedinaca, da preduzmu mere za smanjenje zagađenja vazduha i doprinesu trajnim promenama u našem načinu života.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime