Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U ovoj godini je do sada, u Opštoj bolnici Subotica urađeno oko 2000 mamografskih pregleda u okviru skrininga za rano otkrivanje raka dojke, a 24 žene su pozvane na dopunske pretrage, pokazuju podaci iz ove zdravstvene ustanove, povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke.

Broj obolelih od karcinoma dojke svake godine je sve veći, a obuhvaćene su žene sve mlađe životne dobi, kaže specijalista radiologije, koordinator za skrinig Opšte bolnice Subotica, dr Irena Sabo Vojnić. Ona ističe da se rak dojke ne može sprečiti, ali da su šanse za izlečenje veće ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.

Faktori rizika za karcinom dojke su između ostalog, pol, godine starosti, kao i pozitivna porodična anamneza. Posebna rizična grupa su žene koje su ranije lečile od raka dojke kod kojih postoji veća šansa za recidiv.

Po rečima stručnjaka, žene bi svakog meseca trebalo da urade samopregled dojki, a ukoliko primete bilo kakvu promenu treba da se jave lekaru.

Mamografija predstavlja jedinstven i adekvatan način kojim se mogu otkriti i najmanje promene u dojkama. Skriningom koji se od 2013. godine sprovodi u Subotici, obuhvaćene su žene od 50 do 69 godina starosti, te je važno da se odazovu na poziv za skrining mamografiju na rano otkrivanje raka dojke.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime