Međunarodni dan borbe protiv hepatitisa

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv hepatitisa iz ZZJZ napominju da je u Severno-bačkom okrugu u toku prošle godine registrovano osmoro novoobolelih virusom hepatitisa B. Od akutnog i hroničnog hepatitisa C obolelo je ukupno 13 lica. Prema rečima epidemiologa u ZZJZ,dr Neboješe Bohuckog, od akutnog hepatitisa A obolela su četiri lica u toku prošle godine što je ispod višegodišnjeg proseka, a smrtnog ihoda zbog virusnog hepatitisa nije bilo.

Iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti ZZJZ ističu da je najbolja prevencija zaraznih bolesti primarnih virusnih hepatitisa održavanje lične higijene, korišćenje isključivo spostvenog pribora, konzumiranje higijenski ispravne vode i hrane pogotovo u toku puta, korišćenje zaštite prilikom seksualnih odnosa i izbegavanje rizičnih ponašanja.

Prema rečima dr spec soc. med u Centru za promociju zdravlja ZZJZ, Zorice Dragaš, najvažnije je delovati preventivno i sprečiti nastanak ili dalji tok bolesti. Prema bolničkom izveštaju o hospitalizaciji u subotičkoj Opštoj bolnici u toku prošle godine 82 osobe su lečene od nezaraznog hepatitisa, 62 muškog i 20 osoba ženskog pola. Od nezaraznog hepatitisa kao osnovnog uzroka umrlo je ukopno 29 osoba, 24 muškog i 5 osoba ženskog pola. Od hepatitisa izazvanog alkoholom lečeno je 46 osoba, a 20 pacijenata je umrlo tokom prošle godine. Doktrorka Zorica Dragaš napominje važnost prevencije nezaraznog hepatitisa koji je najzastupljenija vrsta bolesti u našem području, a prevencija se prema njenim rečima može ostvariti smanjenjem zloupotrebe alkohola i promocijom zdravog stila života.

Vakcina protiv hepatitisa B predstavlja pouzdanu zaštitu od nastanka zaraženja virusom, u našoj zemlji se od pre deset godina nalazi u kalendaru obavezne imunizacije, što prema rečima stručnjaka znači da populacija dece od 2005. godine poseduje inunitet protiv virusa hepatitisa B što će u budućnosti doprineti znatno manjoj rasprostranjenosti te bolesti. Manje od 10% zemalja koristi vakcinu protiv hepatitisa A ističu stručnjaci.