среда , 25 новембра 2020
Naslovna / Društvo / Međunarodni dan biodiverziteta

Međunarodni dan biodiverziteta

Svaka vrsta ima svoje mesto u prirodi, te ako jedna karika izostane uticace na ceo lanac, poručuju stručnjaci na Međunarodni dan biodiverziteta.

Čovekov uticaj na zaštitu prirode i na same vrste je jako veliki, jer je čovek taj koji uzima od prirode, te je veoma važno da se prema njoj ophodi ispravno, kod nas u Vojvodini se oseća uticaj čoveka, ali je to najčešće nažalost negativan, objašnjavaju iz JP „Palić – Ludaš“, te je potrebno raditi na zaštiti vrsta i biodiverziteta. U Vojvodini postoji 6 % zaštićenih područja, a postoji nekoliko načina na koji se štiti biodiverzitet.

Kod nas postoji nekoliko vrsta koje su retke na globalnom nivou, objašnjavaju iz ovog preduzeća, poput modrovrane, crnoglavog galeba i čaplje. Jedna od vrsta koja se nalazi u subotičkoj peščari je i slepo kuče, a to je jedino stanište u Srbiji. JP „Palić -Ludaš“ upravlja sa 5 zaštićenih područja u okolini Subotice, aktivnosti kojima se radi na očuvanju su svakako edukacija i aktivne mere zaštite prirode.

Na Ludaškom jezeru pre nekoliko godina počeli smo da vršimo revitalizaciju vlažnih staništa kako bi se vratile pojedine vrste, objašnjavaju iz preduzeća, revitalizacija se vrši starim domaćim životinjama poput podolskog goveda i vodenog bivola, a to je uticalo da se pojedine vrste ptica vrate na ova područja .

 

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Počeo 12. „Desire“

Iako su se zbog trenutne epidemiološke situacije organizatori u pripremnom periodu suočavali sa brojim problemima, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *