среда , 8 децембра 2021
Naslovna / Društvo / Međunarodna konferencija ombudsmana

Međunarodna konferencija ombudsmana

U Bačkoj Topoli juče je otvorena međunarodna konferencija ombudsmana pod nazivom “Dosadašnja iskustva i pravci daljeg razvoja institucije ombudsmana”, koju organizuje Udruženje lokalnih ombudsmana Srbije, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za organizovanje konferencije je 15 godina od početka rada prve institucije ombudsmana u R. Srbiji, a cilj je da se predstave dosadašnja iskustva u radu, kao i da se razgovara o mogućnostima daljeg razvoja ove izuzetnio značajne institucije.

Lokalni ombudsmani su ti koji su najbliže građanima u lokalnim zajednicama, a njihovo delovanje predstavlja jedan od dobrih načina da se preveniraju problemi i da se isprave greške na koje građani nailaze prilikom ostvarivanja svojih prava, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti R. Srbije, Brankica Janković. Ona je dodala da bi lokalni ombudsmani od strane lokalnih samouprava trebalo da budu prepoznati kao važan mehanizam koji doprinosi boljoj zaštiti ljudskih prava.

Da je ova konferencija veoma značajna i za misiju OEBS-a u Srbiji, potvrdio je svojim prisustvom šef misije OEBS-a, Andrea Oricio.

U okviru konferencije održana su predavanja o ulozi i doprinosu ombudsmana razvoju rodne ravnopravnosti, o saradnji i odnosu pokrajinskog i lokalnog ombudsmana, o unapređenju rada lokalne uprave saradnjom sa lokalnim obudsmanom, kao i drugim temama od značaja za rad lokalnih zaštitnika građana.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

U parku na Prozivci zasađena su stabla u okviru projekta “Zelena Srbija”

U parku na Prozivci zasađena su stabla crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *