Mediji i pravosudje

U Eko centru na Paliću otvoren je 29. po redu Međunarodni naučni skup na temu neophodnosti saradnje medija i pravosuđa. Organizator naučnog skupa je Institut za kriminološka i sociološka istraživanja, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja.

Cilj naučnog skupa, koji je pored sudija, tužilaca i eminentnih novinara iz naše zemlje, okupio i stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Rusije i Australije, je da se ukaže na neophodnost saradnje medija i pravosuđa posebno u krivičnim predmetima. Tokom dvodnevnog skupa učesnici će razgovarati o ovom problemu u kontekstu Poglavlja 23 i Akcionog plana Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Sloboda i nezavisnost medija su za Misiju OEBS-a u Srbiji veoma značajni jer su temelj za promivisanje kulture vladavine prava u svakom društvu. Mediji imaju ključnu ulogu u društvu za razumevanje pojma pravde, koja bi trebalo da štiti nezavisnost medija te su ovakvi skupovi za Misiju OEBS-a veoma značajni, dodao je Grem.

Skup je otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je u svom obraćanju prisutnima naglasio značaj odgovornosti, stvaranja javnog mnjenja i slobode.

Rezultat dvodnevnog skupa biće donošenje preporuka za rad pravosuđa i medija radi izgradnje većeg poverenja, poručuju učesnici.